Dyslexie de baas! Ernstige problemen met lees- en schrijfvaardigheid kunnen de schoolloopbaan van kinderen en jongeren in sterke mate belemmeren. Naast stagnaties in de schoolloopbaan wordt in de wetenschappelijke literatuur gesproken over het ontwikkelen van psychische klachten (negatief zelfbeeld, faalangst, depressieve klachten). Het ontwikkelen van deze problemen hangt vaak af van de wijze waarop de mensen in de omgeving de problemen erkennen en de dyslectische leerling ondersteunen. Ook de wijze waarop de jongere zelf met de handicap omgaat is daarbij belangrijk. Praktijk TEL biedt een groepstraining aan, Dyslexie de baas, waarbij jongeren leren beter om te gaan met hun handicap en de kans op het ontwikkelen van secundaire problematiek wordt verkleind.
De training gaat er vanuit dat de jongeren zelf leren beter om te gaan met hun handicap om daarmee hulpeloos gedrag en afhankelijkheid van ouders en leerkrachten te verminderen. De jongeren worden uitgedaagd na te denken op welke wijze dyslexie zich bij hen manifesteert en tot welke problemen dit leidt. Er worden technieken aangereikt om eventuele stress, die bepaalde lees- en schrijfopdrachten kunnen ontlokken, adequater te hanteren. De jongeren worden getraind in het leren onderkennen van negatieve gedachten (“Het lukt me toch nooit” of “Leren heeft toch geen zin”) en deze negatieve gedachten om te buigen in realistische, constructieve gedachten. Tevens krijgen ze hulpmiddelen aangereikt om het oplossen van hun studieproblemen meer zelf te kunnen sturen. Door rollenspellen oefenen ze in het beter leren behartigen van hun belangen. De training is erop gericht om meer grip te krijgen op het leren en hun vaardigheid om problemen op te lossen te vergroten. Praktijk TEL streeft er in deze training naar om het zelfbeeld van de dyslectische jongeren over hun functioneren op school te verbeteren. Zo verwachten we dat ook angst- en stemmingsklachten verminderen.
In aanmerking voor deze training komen dyslectische leerlingen, in het bezit van een dyslexieverklaring, die stress ervaren en zich soms somber voelen. De training van praktijk TEL is geschikt voor leerlingen uit VMBO, HAVO en VWO tot circa 16 jaar.
De groepstraining Dyslexie de baas bestaat uit 11 bijeenkomsten van 1,5 uur; vooraf vindt een uitgebreid intakegesprek plaats met de ouder(s) en kind.
U kunt zich hier aanmelden, wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.