Bij een sterk vermoeden van een rekenstoornis, ook wel dyscalculie genoemd, adviseren wij om uitgebreid rekenonderzoek te doen naar rekenniveau, deelvaardigheden die bij goed leren rekenen van belang zijn en procesonderzoek naar beheersing van alle rekendomeinen. Dit onderzoek wordt door onze orthopedagoge gedaan.
Met een dyscalculieonderzoek wordt vastgesteld wat de achterstand op de verschillende rekenonderdelen is, maar ook wordt gekeken naar de mogelijke verklaring hiervoor via onderzoek naar bijvoorbeeld geheugen, planning, leermogelijkheden of aandacht. Het onderzoek levert ook handelingsgerichte adviezen op en kan ondersteunend zijn bij het opzetten van gerichte begeleiding.
Dyscalculie kan alleen worden vastgesteld als er een periode van intensieve remedial teaching van minimaal een halfjaar heeft plaatsgevonden. Indien het wordt vastgesteld, krijgt het kind een dyscalculieverklaring, waarmee er recht is op faciliteiten als extra tijd en/of het gebruik van rekenhulpmiddelen bij toetsen en examens.